background

Friday, November 25, 2011

Kota Kinabalu, Sabah

Pada 09-12hb Nov 2011 (4hari 3mlm) aku p KK atas urusan ESP la..dah tu kerja aku skang kan..hihihi... aku menginap kt Hotel Premonade sepjng tempoh tu. Dorng kata tu hotel 5* kt sana. Meh aku share view yg sngtlaaaa cun tu!


Dah nama pun kerja, aku mmg xberpeluang lgsg nk berjln! Seyes xtipu ne. Mmg aku ala2 honeymoon tau! Dok dlm bilikkkkk je xkuar2. Xpercaya? Ok aku cter detail sikit. 

Hari pertama : sampai airport - terus checkin – lunch - perjumpaan dgn rakan2 ESP kt conference room hotel – dinner - mlm dah sibuk buat laporan siang tadi – tdo

Hari ke2 : breakfast – meeting ngan ME kt dlm bilik hotel  – lunch – sambung meeting – dinner – ada kuar kejap p plaza apetah (takkn nk soping2 kt sini? Brg2 ne kt KL pon ada. Ms bos aku tengah bayo brg, aku ternmpk kedai kraf. Xtau nk beli apa sebb x menepati citarasa. Yg aku nmpak ’teh sabah’ ok lahhh ne..rembat.. ) – balik hotel - buat laporan lagiiiii – tdo.....

Hari ke3 : breakfast – meeting ngan Trainer kt dlm bilik hotel jugk – lunch – sambung meeting – dinner ngan semua ahli keluarga Epal, KK kt Ocean (hahahah..restoren ne kt sebelh hotel je. Jln kaki je p) – balik hotel buat laporan lagiiiii – tdo

Hari keempat : checkout – kelas jahitn Heirloom Sewing & Bobbin Work ngan VIP Epal, KK – p airport utk balik.

Dah tu je.... hahahhhahah....

Aku mmg saja tulis sedetail-detailnya kt sini, ada tujuannya... target aku :
’aku nk bwk suami dan anak2 return tmpt ne balik’

Nota Kaki : Oleh yg demikian, aku perlu kerja keras. Ramai nk bwk tu....


Thursday, May 26, 2011

Ya Haiyyum... Ya Qayyum..

Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka,
kemudian ia pergi ke tempat teduh,
lalu berdoa dengan berkata:

"Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan"



kredit : Ain Peter 


Ya Haiyyum... Ya Qayyum..

Ya Allah,
sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia,
jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia,
& jika ada di dalam lautan, munculkanlah.


Sekiranya rezeki kami ada ditempat yg jauh, dekatkanlah ia,
jika ia sedikit, banyakkanlah ia,
& jika caranya sukar untuk sampai kpd kami, mudahkanlah ia,
serta pindahkanlah rezeki tersebut kpd kami dgn kemuliaan,
kepemurahan & kebaikanMu, dgn rahmatMu,
wahai Yg Maha Pengasihi diantara yg pengasih.

Tuesday, May 24, 2011

suka..suka..sukaaaaaaaaa..!!!

sebenarnya kannn.... hhihihi...
once ktorng pindah umah sok... jalan yg perlu d amik utk p kerja sngt laaaaa mencabar!

JAMMED..! benda yg aku sngt takut. sebb..
kerana jammed suma orng boleh berubah.. dr seorng penyabar menjadi seorng perengus... selfish.. ego... dan mcm2 lg la...

tp pd hari ne.. officemate aku jgk... bg said ne dok tempat lebih kurang sama ngan aku.

dia memaklumkan...
MANA ADA JAMMED.. TEMPAT KITA LAWAN ARUS DR TEMPAT JAMMED TU.
EVEN PERGI MAHUPUN BALIK..!

suka!

hangin x hangin sngat la..

hari ne aku paling cun sekali walaupun sampai je opis.. lipstick dah abis.. blusher x brape nk nampak. hihihih... ye.... 1st day ne... siap berblusher bagai. jika x, bedak compact pun tersangatlaaaaa malas ye..

gaya aku pd hari ini :
bermekap ringkas dan memakai dress purple berserta wangi2an... ^-^'

tiba-tiba

officemate baru ne tegur.....
( dah la ko bdk baru.. rasa nak hempukk. rasa je.. buat takut. ;P )

kak ida mengandung ek..?
( korang paham x? xpaham... diam2 sudah.. )


arrrggghhhhhhhhhhh...
ok2.. mulai esok aku akan amik herbalife dgn konsisten & berdisiplin!!

Monday, May 23, 2011

apa perasaannya jika kerja tp xde kerja...?

wahhhh mestilah bes.! xde buat ape2 tp gaji jalan.. hihihhi
tapi.... jika dah mmg xde kerja... peh tu bos masuk..? arggghhhh... nk muntah darah...!
tu 1 hal... hal yg len plak...
dah terbiasa kerja sebelum ne, bz gila.. so skang perasaan aku adalah :

APA SUMBANGAN AKU ?
BAIK AKU DOK UMAH JE... BOLEH MEN2 NGAN FAIZ...
HUHUHHU.....

fenin...fenin....

erm....

kadang-kadang faiz ceria betul. gelak2.. joget..
kadang-kadang faiz jalan dengan penuh keyakinan..
kadanag -kadang faiz jalan terhincut-hincut..
kadang-kadang tetiba je...
faiz terduduk... nangis2 tunjuk kaki kanan... kalau larat akan mengesot ke mama.. kalau x, duduk je kat situ nangis-nangis...
mama risau...

malam ne kita pergi urut lagi ye....

Tuesday, May 10, 2011

Apakah sudah tiba masanya ?

Waktu tu tenangkan faiz sebb dia ngamuk2 xmo kuar dr car seat once dah sampai umah ibu…

Sayang… mama kerja la hari. Faiz jangan la camne…
~ buat muka memahami sambil tenung mata mama.

Napa faiz xmo dok umah ibu ? ibu pukul ye…
~ kuarkan bunyi..’a’ sambil angguk2..

erk…?

Dalam keta… ma buat hal ma.. faiz buat hal faiz.. tiba2…

Faiz… kalo mama carik ibu baru untuk faiz.. faiz nak tak..?
~ buat bunyi ‘a’ sambil angguk2 kepala…

erk…?


sabtu lepas p umah cik nani kat tingkat bawah tu. mintak tolong dia utk jaga faiz.


mama tyer faiz :


Faiz... kalo faiz dok umah cik nani nak x..?
~ sekali lagi....! buat bunyi 'a' sambil angguk kepala...


erk...?




- skang tengah tgu jawapn dr cik nani -

apakah..?

Wednesday, May 4, 2011

aku la tuuuu....

Sejak bila aku jd stalker?

Sejak aku cemburu dgn kau! Pengakuan berani mati!!
Ye betul..jujur! Sebelah badan aku akan sngt CEMBURU dgn kau.. dan sebelah badan lagi BANGGA gak ngan kau ne sebenarnya..

Asalnya aku BENGANG…
Masa kerja kau pemalas thp kritikal! Tambah2 kau peknen..lg mengada2!! Bukan aku sorng kata ok, satu opis kecoh.. kau je xpaham2.. ke kau buat2 xpaham?
Macam2 alasan kau bg kalo berkaitan kerja terutamanya PEKNEN la kan.. ok fine aku sabar lagi  sampai satu hari kau kata kat kawan kau yg jugak kawan aku tu….
‘aku membebankan kau dgn kerja2 yg bos suruh aku buat’
- aku marah sngt2 dah ne!!
FYI aku jumpa 3 blog kau, yg kau update bagai nk rak. Penuh beb isi kandungan..padat! aik… byak juga ‘masa’ kau ye..
Ada bayk lagi.. perlu luahkan ke..? hahahhaha….
Kenapa kau PEMALAS dll aku nk kecoh?
Sebab kerja kita berkait.. kalo tak, aku akan buat hal n kerja aku. Len xmo amik tau!

Sebab apa CEMBURU ?
- boleh kata kau pakej lengkap r.. pandai.. dak U.. tau serba serbi la..

Sebab ape BANGGA ?
di opis kita tu, dipenuhi dgn kaum2 ‘itu’ yg sngt bias n sngt merendah2kan ketidakupayaan kaum kita. Tapi kedatangan kau memeranjatkan dorang sebb kau memiliki pakej lengkap! Baru la dorang tabik sikit…

Oleh kerana CEMBURU tu la aku sekodeng2 kau. Sampai la aku jumpa blog kau yg terlatest ! mana aku tau tu latest..? aku tau la..kan aku sekodeng kau! Cehh…

Pesal aku berTERUS TERANG ne?

Salah satu n3 kau, kau tension gila ngan officemate yg jugak member U kau.
Kau bawak dia masuk kerja.. tp dia buat hal.
Sekarang ko rasa apa aku rasa…jenuh tau nk jwp kt bos !

Dlm masa sama aku nk ucap TERIMA KASIH sebb blog ko yg latest tu la aku jd org yg berSYUKUR.

Pulak dahhh… pesal?

Oleh sebb blog tu xde sape2 kenal kau sbb kau merahsiakan kewujudannya… ngeee… maka penulisan kau sangat telus… aku dah tau isi hati kau sebenarnya…

“KAU TIDAKLAH SESEMPURNA MANA YG AKU CEMBURUKAN”


N3 ne khas utk kau…aku RESIGN….
-luahan terpendam setelah sekian lama bermonolog !!

^--^'

Si bujang mama dah bijak betul…!

Dah pandai jalan....
~ jalan2… peh tu solat kat tengah2 lantai yg orng dok lalu lalang tu..



 
~



haisshh… gmbr yg tu ofkos r x sempat nk amik. Papa cepat2 kejar awak cik faiz!




Nk jalan atas permukaan yg rata je. Gggrrrrr…..
~ ce perhatikan muka tu..!




KALO SAMPAI UMAH IBU




- MAMA -
' tanggalkan selt-belt '



- AWAK -

' 2 3 ARI LEPAS '
-  ngamuk2.. pegang seat belt kuat2. xmo..!! -


' SEMALAM '
- pura2 tido... tapi mata pandang mama -
- padahal sebelum tu... mata segar bugar! -



' TADI '
- ma letak je tgn.. faiz da sedih banget! -




haaaiishhhhh.... rindu budak ne!!

 

Wednesday, April 27, 2011

'mama@ibu@bonda'

fuh..fuh... banyak habuk!! ^--*

korang panggil wanita yg lahirkan korang apa?

xkira apa sekalipun.. kita WAJIB la sayang, hormat, berterima kasih n segala2nya sebb wanita itulah 'kita' disini skang ne.

korang sayang mak korang sedalam2nya x..?

aku.. ? sekali lagi.. ^--*
kalo dah muka gitu apa maknanya..?
sehinggalah....

aku sendiri bergelar MAMA...

skang aku rasa dgn jelas perasaan wanita yg melahirkan aku itu!!
~xnak hurai panjang...

kenapa tiba2....

aku terfikir...tertyer2..
kenapa semasa bacaan talkin, simati akan di bin @ di bintikan dengn ibunya..
terfikir je..tertyer je.. tp xde usaha nk cari jawapanya!
sehinggalah....

kelas ilmu tru tv yg aku tengok cecah2 je malm tadi.. ^-^'

sebab...
itulah penghormatan terakhir si mati utk si ibu buat sekian kalinya....

^--^' renung sejenak..!

Saturday, March 26, 2011

KLUANG RAIL COFFEE tidak halal !!

OH MY GOD...!!!!!!

2 3 ari ne mmg dah kecoh pasal hal ne kat fb mahupon blogger. tp aku serius X PERCAYA k... diulangi...sngat tak percaya. Aku berpendapat ne mesti kes xpuas hati sebab kopitiam ne sngtla famousssss with specialty dia -

~ roti bakar & kopi ~

Yg menambahkan kesahihan 'KETIDAKPERCAYAAN' aku tu...xde satu pon sumber yg sahih pasal isu ne. ..cari punya cariii....

Blogger 'Zana Nordin' kata..'Salmiah' dah direct call khadi kt kluang tok tyer hal ne.

'Sahih kata dia' - dalam versi aku la.. hihih
'Erkkkkkk' - sambil telan air liur geli geleman..

Tp bila aku seach pasal 'Salmiah' ne..unavalaible plak... erkkkkk....???
Erm betul la ne....tipu2 org. buat fitnah. xbaik tau.

Pencarian aku xhenti kat situ... try seach kat JAKIM  plak..

MEMANG kopitiam ne xde dalam senarai semakan HALAL. Korng boleh p try klik sendiri kt sini
Eeerrrkkkkkk............!!

Dan bertambah SAHIH....
front page METRO semalam bangkitkn isu ne..

Perkara menjijikkan itu terbongkar selepas Jabatan Agama Johor (JAJ) menjalankan pemeriksaan terhadap premis itu berikutan aduan orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, Datuk Zainal Abidin Osman (gambar) yang dihubungi Harian Metro turut mengesahkan memang ada gelatin babi dalam serbuk kopi disediakan di kedai berkenaan.


info lanjut sila baca sendiri ye ~


“Sepatutnya orang Islam memastikan tanda logo halal sebelum memasuki sesuatu premis itu kerana dalam kes ini, tiada langsung logo berkenaan dipamerkan tapi pengguna Islam masih ke situ untuk menjamu selera"

INI LA KESILAPAN BESAR KAMI
yee...situasi kopitiam ne sngt meyakinkan n tmbh plak mmg ramai gler org melayu kt situ. ASTARGFIRULLAH......AMPUNKAN KAMI YA ALLAH


tapi
METRO hari ne plak kata ~

* pelik r..isu ne, xde plak dlm METRO-ONLINE. kt surat khabar ada..

Tokey dia Lim Jit Chiang kata ~
- SABOTAJ ada pihak nk fitnah dia
- dia sngt faham sensitiviti isu ne
- berharap diberi peluang tuk buktikan diri xbersalah

Menariknya ~
- sebulan lalu dah apply sijil halal - sedng dlm proses
- sy xkan lakukan perkara bodoh hingga menyebabkan perniagaan yg diusahan sejak 73thn lalu ditutup hanya kerana hal ni.
- tak masuk akal sy nk musnahkan perniagaan sendiri.


ERMMM......KORANG...?

AKU....?

APE PUN ALASANNYA.....

BOIKOT...!!!!!

~ AMPUNKAN DOSA KESALAHAN KAMI YA ALLAH ~


dok teringat KAMI yg tersenyum puas n sedapnyaaaaaaaaaaa  'makanan' tersebut.
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....uuuuweekkkkkkk.....


ASTRAGFIRULLAHHALAZIMMM....


nota kaki :
ptg ne nk balik umah mak..kecoh r ne kangg...
KETUA PROGRAM....sila jawab...!


Wednesday, March 23, 2011

Diarrhoea

Pg isnin ritu (21/03/2011) mama rasa berattt je hati nk tinggalkn faiz kat ibu. Dalam hati terus berdoa

Ya Allah, aku bertawakal ttg keselamatan anakku....

Mama xde pilihan... Mmg perlu keja sayang..... :(
Dalam kol doblas setengah gitu ibu call mama. Xde rasa apa2 lg sebb no ibu, mama xsave kt tepon ne. Since terdengar je suara ibuu...jantung mama dah berdegup kencang! Erm..mmg betul instict xsedpt hati mama pg td. Ibu btau faiz kena cirit birit...dr kol 8.15am mama antr faiz sampai lebih kurang kol doblas td..ibu kata nk masuk 4 kali dah faiz cirit birit.

Ok, mama siapkn kerja yg mama tgh buat je. Xsuka orng sambung kerja mama selagi mama boleh buat! Dalam hati mmg dok ingtttt faiz je! Sampaikan folder depn mata mama pon mama xpasan..! oh...

Ma sampai je kat umah ibu...faiz terkam mama! hhuhuh...sian ank mama..ok, kita p klinik ye..

~on the way~
sebelah tngan kt stereng.. sebelah tngan lg mama pegang je faiz. mana2 part yg dpt la. kejap kt tangan..kejap kt peha..
bila rasa berpeluh mama lepaskan tngan faiz..CEPAT2 FAIZ TARIK TANGAN MAMA..ermmm..yela2...sakit kurang sikit kalo mama pegang2 ye~

Mama mmg suka klinik kt tmn daya tu. doktr tu akan terangkan dgn ringkas tapi detail apa condition patient. maklumlah..mama ne bukan faham sngt kalo doktor tu terlalu menggunakan istilah kedoktoran dia! bukan mama xpenah kena oke!

Perut faiz masuk angin...tp xla teruk..ini kategori biasa bg seorng bayi cam faiz.
Alhamdullah..lega~
Dktr cek perut, dada, belakang. tekak n ubat yg Klinik Louders bg...
Suma ok...tekak je ada merah sikit...antibiotik klinik sebelum ne pon ok...
Once again...lega~

NOTA KAKI :
kalo budak2 kena cirit birit, jgn bg susu. kandungan laktos dlm susu tu lg yg akan membuatkan dia 'membuang'
kalo asik membuang je..tentu air kurang n xde tenaga kan? kasi minum campuran air masak dgn garam/ glukos spy dia ada tenaga balik
kalo nk bg susu jugak, bg dlm kuantiti yg sedikit n cairkan. lebih bgs bg susu berasaskn soya. cthny ISOMIL
:)